torsdag 19 maj 2016

SCF beslut om SWEcup för veteraner och ungdom

Ja allt rabalder om SCF beslut om att ta bort SWECup för veteraner och ungdom har väl inte undgått någon cyklist.

I Vårgårda i helgen så fick alla veteraner och ungdomar upplysningen om att Swecup bara gällde för Elit och Juniår.

Detta var mycket olyckligt då Swecup har varit seedning för SM och själva cupen och poängsystemet är anledningen till att många med mig kör.
Just MTB har varit lite på uppgång de senaste åren och fler och fler har hittat ut i skogen och börja köra och även komma ut och tävla.
Många av oss veteraner har barn som också har börjat cykla lite och har haft lite som mål att köra SWEcup för att det är kul och köra med de bästa i sin kategori och få köra om sammanställningen och få seeda upp sig till SM.

Efter detta beslut kändes det som spiken i kistan för mountainbike. Jag menar vem vill harva upp till lappland ifrån Skåne för att få en låttad startplats och sen cykla någon timme för att sedan harva hem utan att ha någon samanställning att jaga eller kunna få en bra start på SM.

Det är ju inget som direkt lockar när det finns lokala tävlingar på någon mils avstånd som är minst lika roliga.

Bara här i Stockholm har vi Keps Cup och Smack serien inom cykel avstånd där det finns sammandrag och poängsystem. Varför skulle veteranerna vilja betala resa och logi för en hel familj frö att åka till någon liten tävling långt bort i landet om det inte finns något som ger något mervärde.

SCF motivering var att det tog för mycket kraft och resurser vilket är helt förstårligt. Det är lite moment 22. Det är många som vill mycket men inte många som gör så mycket.
Jag vet själv hur min situation är med 2 barn och heltidsjobb och pluggande på det.
Det är svårt att både hinna träna försöka hjälpa till med tävlingar och engagera sig i grengrupper för de olika cykeldisiplinerna.

Dock så kan jag tycka att kommunikationen kunde varit bättre. Varför komma med det på 2:a deltävlingen när allt redan har dragit igång.
Det blev många upprörda känslor p.g.a det då många hade planerat in racen för sommaren för att kunna ta poäng och få seeda sig till SM.

SCF fick nog ganska mycket klagomål på det för igår så skulle det i alla fall bli så att man kan seeda sig till SM och få en poängställning på årets cuper.

Dock så verkar det bara vara en tillfällig lösning så förhoppningsvis blir det en cup utanför SCF till nästa år.

Priset blev höjt ordenligt också av någon anledning upp till 200% för de stakars ungdomarna vilket jag kan tycka är helt fel. Det är ungdommarna vi vill skall hitta till cyklingen och inte skrämma iväg med dyra startavgifter.

Personligen så hoppas jag att det blir en SWECup för alla men att det inte behövs lägga så mycket energi på veteranklasserna.
För mig behövs det inga medaljer eller prispengar. Dock så kan det vara kul att köra samma tävlingar som eliten kör. Så en sammanslagen SWECup för alla tror jag personligen blir bäst i alla fall.

Förhoppningsvis lockar det fler elitåkare ditt och då även veteranerna och deras barn som både själva vill köra och se de bästa i eliten köra.


Inga kommentarer: