söndag 8 maj 2016

MTB EM i Husqvarna

Idag tog vi Teambussen till Husqvarna för att se på EM i MTB.

Blev en riktigt fin och varm dag idag. Vi körde upp vid 07:30 tiden och han precis ditt till starten av damelit.
Vi hade 2 Svenskar med i form av Alexandra Engen och Åsa Erlandsson. Starten gick i en väldans fart och fältet drogs ut på en gång på den kuperade och tekniskt hårda banan.
Engen var bäst med där framme och körde riktigt bra.

Lite längre ner kämpade Åsa på bra i det hårda startfältet.

Pallplatsen för dameliten blev Jolanda Neff överst på pallen och hon fullständigt krossade allt motstånd idag.
På 2:a plats kom vår skandinaviske kompis Danskan Annika Langvad följt av still gooing strong Sabine Spiz.

Jag drog ut på ett testvarv efter dameliten och är glad att jag inte behövde köra 7 varv på den banan.
Den var riktigt krävande med många långa och branta backar och ganska tekniskt också.

Det var ett litet dropp som jag fega på i början. Den var precis innan mål och var ganska brant och var lite stenig när man skulle hoppa ut. Stod länge och vela men publiken började heja på och stod framme med kameran så då kunde jag inte fega.
Som vanligt när jag väll körde ut så var det inga problem. Gick hur lätt som helst. Jag verkar få sådana där järnspöken när det är brant och teknisk. Det är väll just det där om det skulle gå fel så är det ganska mycket fallhöjd och många stenar att slå i.

Värmen gjorde nog sitt för att få en trött idag också då det stekte på ganska bra i backarna.

Efter träningen var det dags för herreliten att köra. Storfavoriten för dagen var såklart Julien Absolon som i stort sett har vunnit allt han har ställt upp i.
Hans Akilles häll har väl varit lite utförsåkningen om man jämför med hans starkaste rival Nino Shutter som tyvärr inte var med idag.
Dock verkar han ha rådigt bott på det med att ha skaffat en heldämpat med dropper post för i år.

Närmast jagande var Fabian Giger som låg ensam i ingenmansland då han också dragit ifrån huvudklungan.

För Svenskarna så var det Emil Lindgren som låg längst fram.
Och inte långt efter så var det OS medaljören Gustav Larsson.
Resten av Svenskarna hade en ganska tung dag då de flesta fick starta långt bak och det är en ganska svår bana att avancera på.
Men de kämpade på tappert i värmen.

Det är lite svårt att göra sig rättvis om man inte har haft råd att köra utomlands och skaffat sig en massa UCI poäng. För det är grymt svårt att avancera uppåt i fältet om man får starta långt bak och det blir alltid flaskhalsar på de första stigarna där det till och med händer att man får kliva av för att det blir så trångt. De få ställen man kan köra om på bra brukar vara uppförsbackarna.


En som hade riktigt oflytt idag var Calle Friberg som fick in en kvist i bakhjulet så bakväxeln gick av redan på startloppen och tyvärr fick bryta.

Efter 7 intensiva varv så var det Julien Absolon som tog förstaplatsen ganska överlägset över Fabian Giger. På 3:e plats var det lite mer fight där Andrej Clink spurtade till sig den sista pallplatsen.

Det var grymt kul att få se världseliten köra live och se hur fort det går när de kör. Jag ligger ju lite efter där kan man långt säga, men de har å andra sidan betalt för att cykla.

Inga kommentarer: