torsdag 19 oktober 2017

Cykling och diabetes

Jag har haft diabetes sen jag var 1,5 år och kommer således inte ihåg hur det var innan jag fick diabetes.
Jag har alltid tränat mer eller mindre i någon form sedan jag var liten men de senaste 25 åren har jag i stort sett bara cyklat.

Det har gott bra för det mesta och jag har lyckats hålla blodsockret ganska bra för det mesta. Dock så har jag haft problem innan tävlingar ibland då blodsockret bara skenar iväg innan start antagligen för att jag varit nervös trots att jag inte känner mig direkt närvös.

Det har ibland gjort att jag tagit för mycket insulin för att få ner det och det verkar som insulinet inte tar så bra och tar för långsamt när jag är nervös.

Det har gjort att jag åkt på värdens hammare mitt i racet och det är mindre bra.

Det andra som också varit ett litet problem för mig är på slutet av långloppen. Då är det ofta svårt för mig att känna om jag är trött eller hungrig. För att ta det på den säkra sidan så har jag då ätit och det kan då resultera i att blodsockret skenat iväg uppåt om jag bara var trött.
Högt blodsocker är heller inte bra för då blir jag seg och matt. Ungefär som att cykla direkt efter att man har käkat sig proppmät på en stor buffé.

Ett tredje litet problem är när jag kör riktigt hårt. Då kan faktiskt blodsockret åka upp. Trots att jag inte äter något så kan blodsockret vara högre efter träning än förre. 
Dock så blir jag samtidigt mer insulinkänslig så tar jag den vanliga dosen så blir jag för låg. 
Kan då vara skönt att kunna se blodsockertrender för att se var det borde vara påväg.

För ungefär 2 år sen så började jag fundera på att skaffa en insulinpump och CGM mätare för blodsockret.
De hade äntligen blivit skapligt små och någorlunda intelligenta för att det skulle kännas värt besvärt.

Dock så var det väldigt lång väntetid då jag var vuxen. Min son som också har diabetes fick det på än gång i stort sett.

Sen hade jag lite otur med byte av läkare hela tiden och att jag då ville ha en av de modernare och lite dyrare CGM mätarna som var svåra att få utan särskild anledning så det hamnade lite mellan stolarna.

Jag har varit lite i valet och kvalet mellan en FreeStyle Libre som min son använder. Fördelen med den är att den håller i 2 veckor och behöver inte kalibreras vilket är grymt skönt.
Den stora nackdelen är att man måste hålla avläsaren mot sensorn för att se blodsockret och den har således ingen varning om man börjar bli låg eller hög.

Den andra var Dexcom G5 som gick att läsa av via mobilen och den varnade för lågt och högt blodsocker. Dock höll den bara i en vecka och behövdes dessutom kallibreras var 12 timme. Den var också så dyr vilket gjorde att väntetiden blev längre.

Men äntligen för någon vecka sen så ringde läkaren upp mig och meddelade att Medtronic hade kommit med en liknade CGM mätare som hete Guardian Connect som hade samma funktion som jag kunde få så det var bara att åka in och testa.

Nästa steg var insulinpumpen för att lättare få kontroll på blodsockret. Med den går det att finjustera mycket mer så att jag får en jämnare kurva. Även där fanns det ett helt gäng att välja på. 
Medtronic hade även där kommit ut med en ny MiniMed 640G som även skulle kunna stänga av sig själv ifall blodsockret skulle börja falla för mycket.
Det som dock är grymt jobbigt med den och nästan alla andra insulinpumpar är att själva kontrollern måste sitta fast vid kroppen.

Jag som både cyklar och klättrar runt med barnen och är aktiv i övrigt vill inte ha en hängande sladd och en adapter som kan fastna överallt och stötta i.

Vallet blev att köra med en likadan insulinpump som min son har. Dvs en My Life OmniPod. Den har inte riktigt alla smarta funktioner som de större otympliga varianterna har och en till ganska stor nackdel är att den måste bytas var 72 timme så de håller inte så länge.
Jag tyckte ändå det övervägde att ha en liten och smidig pump utan en massa sladdar. 
Det andra problemet blir att inte glömma själva kontrollern någonstans när jag springer runt.

Jag fick pumpen igår och egentligen ska man gå en inlärningskurs och lära sig räkna på insulinkvoter och hur den fungerar och beräkna bolus och basalprogram.
Dock så hade inte läkaren tid förän i slutet av december och jag orkade inte vänta så jag körde lite huvudräkning och förlitade mig på egen erfarenhet och startade själv.

Det gick över förväntan och jag har nog aldrig haft en sån fin blodsockerkurva som nu. Konstant inom intervallet i stort set hela tiden.

Sen kommer det till träningen. Fördelen med Guardian Connect var att den går och synka med min Garmin Fenix 5 så nu kan jag ha klockan på styret och få varningar om blodsockret börjar stiga eller sjunka under träning eller tävling. Riktigt skönt, den kontrollen har jag aldrig haft förut. Det är ju inte direkt så att jag haft tid och stanna och ta ett blodprov under tävling.
Nu har jag klockan som pipper så jag vet om jag behöver äta eller inte under passen och jag vet om jag behöver den där fikan eller inte när jag kör med kompisarna.

Så nu blir det att testa och labba lite för att se hur kroppen reagerar på den nya utrustningen. Hittills har det ju gott bra men jag har inte hunnit tränna med den så jag får se om jag behöver justera någonting efter det också.

Ska bli spännande och se hur det kommer att gå på CX tävlingarna i helgen. Hoppas jag kan ha en fin och gämn blodsockerkurva där.

6 kommentarer:

Johanna sa...

Intressant att höra vidare hur det går för dig. Jag har precis som du haft diabetes sedan jag var 1,5 år. Jag kör freestyle Libren och kollar av med telefonen. Ett tips till dig för förvaring av kontrollen om du inte har den i en cykelväska, är att köpa ett spibelt som är vattentätt, fungerar på träningar och tävlingar. Har även en för min insulinpump. Har hittills testat i cykling. Löpning och skidåkning vilket gör att insulinet håller sig lagom varmt också.
En fundering jag har är hur man gör när man simmar, ska simma Vansbro och har inte klurat ut hur jag ska lösa det med insulin och test, någon som har en idé?

Unknown sa...

Guardian connect cgm mätaren verkar bra. Har en libre själv sedan ett år tillbaka i tiden (haft diabetes i 27 år) och det är det bästa som hänt. Fast den där Guardian som går att synka med garmin verkar ju suverän. Vet du om den även stöds av andra garmin enheter, t.ex. Edge 520?
Efter att ha sett den där omni pod pumpen så är jag nu också sugen på att skaffa pump.

Unknown sa...

Var har du kontrollen till insulinpumpen under träning? Är den otymplig eller rymms den i ryggfickan.

Per Kumlin sa...

Johanna, Tack för tipset. Med Omnipoden så har jag bara köpt sånt där 3M Tegaderm Film och satt över poden. Det gick hur bra som helst att simma med den då för min son i alla fall. Så länge man inte dyker under 10 meter tror jag gränsen var så skall det inte vara några problem.

Roland, vet inte riktigt om den stöds av Edge mätarna, men alla smartwatch:s skall fungera som kan ha koppling till mobilen. Kommmer inte ihåg om Edge kunde få medelande ifrån telefponen förutom när någon ringde men kan de dt så borde Guardian Connect också komma upp om man har satt på aviseringen. Jag är riktigt nöjd med pumpen hittills så den tycker jag du skall testa.
När jag tränar så har jag inte med mig kontrollen för oftast går blodsockret bara ner och då behöver jag bara äta. Men jag har bara haft den i ett par dagar så jag har inte sett något behov än att ha med den, det kanske dyker upp under resans gång.

Unknown sa...

Hej Per,

Skoj att se att det finns utrustning som gör vardagen lite enklare.
Vad använder du för app i din klocka för att se dina värden..??

Unknown sa...

Hej Per
jag är också cyklist. På vintern åker jag långfärdsskridskor. Jag har problem med att hålla prylarna varma.
jag har som du omnipod från Ypsomed. den gick alltid sönder förut, sannolikt pga statisk el. nu tejpar jag dem ed silvertejp. dessutom fäster jag isolering på den på min mage. det funkar. men jag har svårt att hålla handenehten varm. jag har den innnaför jackan, men den värmen räcker inte. jag åker ca 80 - 100 km under ett pass det tar ca 5- 6 timmar och det är från noll till minus tio när jag håller på.

jag har freestyle libre. isoleringen håller pluppen varm men har problem med handenehten. när det blir kall innanför jackan får jag inga värden.

jag har nyligen fått prova Guaridan connect. men jag får två problem med den. det första är att min mobil laddar ur efter ca 2 timmar när den är på oh det är kallt. utan den håller mobilen hela dagen.

det andra är att jag får jättkonstiga värden. en tur larmade den för lågt när jag eg hade 8 mmol/l. jag åt och det blev såklart kaos.

liksom du är tävling är det jobbig när bs är högt eller lågt. jag tävlar inte men jag kör förhållande vis fort och långt i grupp. vi stannar få gånger!

har du haft problem med din guardian connect? har du något tips om hur du håller handenhen till omnipod varm?

jag cyklar på vår-sommar höst. då går allt bra!

/Anna