söndag 18 februari 2018

Cykla och tävla med diabetes typ 1

Tänkte jag skulle skriva ett 3:e litet inläg om cykla och tävla med diabetes.typ 1.
Mitt första innläg finns att läsa här för den som är intresserad och mitt andra finns här.

I mitt andra inlägg så hade jag kommit under full med hur min basaldos skulle vara under dygnet för att jag skulle få en sån gämn blodsockerkurva så möjligt.
Det var innan jag började köra distanspass. Nu uppkom nästa lilla problem. Läkarna hade inte nämnt hur stor skillnad det är på att bara köra snabbverkande humalog insulin gämfört med att ta en dos långsamtverkande lantus på kvällen som jag gjort förut och bara ta humalog när jag äter.

Med lantus kör man oftast en dos per dag bara och har man väll tagit den så går det inte att finjustera efteråt utan det får man då göra med det snabbverkande humalog. 
Grejen med lantus är att den verkar inte vara känslig för när jag tränar.
Jag kunde lätt köra ett 4 timmars pass och bara dricka vatten utan att få hammaren jag behövde aldrig ändra lantus dossen dagen innan jag skulle köra ett långt och hårt pass, blodsockret höll sig bra ändå.

Så var det inte riktigt med insulinpumpen och bara köra med humalog.
Jag skulle ut på mitt första riktiga distanspass för året och hade inte ändrat något med basaldosen. Redan efter en timme så började jag bli hungrig.
Drog i mig en hel 40 grams godispåse då blodsockret började sjunka under 3,5. Blodsockret ville inte höja sig nämnvärt utan jag fick börja på min andra godispåse men det började inte gå upp så mycket mer.
Vi höll ett ganska högt tempo och jag kände att jag hinner inte ens äta i den takt som mitt blodsocker sjunker. 
Efter ca 3 timmar fick jag kasta in handuken och cykla hem och då hade jag tryckt i mig 3 godispåsar, 1 gel, en energikaka och en hel flaska ganska stark sportdryck.

Nu kände jag att det var dags att justera basaldosen temporärt nästa gång jag ska träna längre än en timme.
Började med att sänka 25% och då tog jag ifrån 1 timme innan jag skulle börja träna för att jag inte ska ha en massa insulin i kroppen när jag börjar köra.

Dock så gjorde det inte så stor skillnad. Jag var fortfarande väldigt hungrig efter bara runt 1,5 timme i ganska lugnt tempo.

Intill föra veckans distanspass med MTB Täby som brukar vara ganska snabba så hade jag sänkt hela 50%. 


Nu blev det lite bättre och jag var ute i ca 4 timmar och hade kört ganska hårt på sina ställen och hade en medelpuls på 140s/min så det är skapligt högt för mig.
Nu hade jag fått äta en 80 grams godispåse och 1 stor flaska sportdryck så det var fortfarande ganska lågt blodsocker.

Idag var det dags för nästa test. Nu hade jag sänkt hela 75% med start 1 h innan jag skulle ut och cykla och 5 timmar framåt.
Nu verkade jag äntligen prickat rätt för nu klarade jag hela rundan som blev lite över 4,5 timme på bara vatten och jag hade nu en medelpuls på 139.


Blodsockret var till och med lite högt när jag kom hem.
Dock så tror jag det beror på att jag vaknade med väldigt lågt blodsocker på 2,8 så jag vågade inte ta så mycket insulin till frukosten.
Sen gick min insulinpump och dog när det nästan var 1 timme kvar av passet.

Det är också ett litet problem med Omnipod pumparna har jag märkt. De tål inte statisk elektricitet så när jag tränar med underställ och de ligger och gnider mot poden så dör den.

Det ska gå att avhjälpa med att tejpa hela poden med eltejp. Känns väll lite så där att den inte klarar av det med tanke på vad de kostar.

Men häller en sån fullösning än att köra en pump med slang och extern remote som måste vara med hela tiden tycker jag i alla fall.

Tror jag hittat de ställen där de sitter bäst utan att vara i vägen när jag är ute och rör på mig.
Nu har jag poden på ryggen.

Och Gardian Connect mätaren på magen.

Inför tävlingarna som kommer här så tror jag det blir en ganska bra sänkning med -75%. Idag kände jag mig ganska pigg trots att vi drog på ganska mycket då det var väldigt mycket snö ute på stigarna och man fick ingenting gratis idag. Så fort man sluta trampa så stod man still och satte man ner foten så hade man en stor snöklump på sullan så det knappt gick att komma i pedalerna.

Får testa att finkallibrera basaldosen lite mer under Keps Cuperna som börjar snart för att se hur det blodsockret reagerar när jag står på för fullt också.

4 kommentarer:

AndreasD sa...

Hej Per,

Kul att läsa. Har själv T1 och nyttjar en Medtronic 640G samt Guardian.

Du nämnde att du kunde se dina värden på telefonen - har du lust att utvackla lite hur du gör det? Är det via en separat mottagare som sedan skickar vidare till mobilen? För mig som har pumpen som mottagare förefaller det som om den featuren inte är tillgänglig.

Lycka till
Andreas

Unknown sa...

hej igen Per
nu har jag läst dina tre inlägg. jag minskar oxå basal till ca 70 % när jag kör distanspass. jag åker skridskor i ca 6 timmar i taget.

När jag slutar skjuter mitt bs i höjden, sannolikt pga att jag inte fått i mig så mkt insulin under dagen. så det första jag gör när jag slutar är att ta nästan lika många enheter som jag varit utan när jag skrinnat. då hamnar jag rätt. höjs ditt bs också efteråt?

I vardagen tar jag 0,8E/h. när jag tränar långdistans tar jag 0,3E/h. igår efter att ha skrinnat Stokholm - Västerås på skravlig is i 6 h tog jag 4E insulin trots att jag hade 3,5 mmol/l i bs när jag kom fram.

det blev perfekt.
/Anna

Unknown sa...

Imponerande Anna, att våga ta 4E
med 3,5 mmol/l i bs. Skön känsla när det blir perfekt efter ett sådant beslut.
/Örjan

Per Kumlin sa...

Tjena Andreas,
Tror den funktionen bara är för den separata blodsockermätaren. Men testa att ladda ner Guardian Connect till mobilen och se om du kan få dem att synka.
Jag kör sen Garmin Finix 5 klockan som jag synkar med mobilen så att klockan får upp alarmen. Det går att göra genom att aktivera Guardian Connect notifieringar på mobilen

Hej Anna,
Oj det låter nästan farligt att ta så mycket insulin när du är så låg. Det tar dock några timmar innan insulinet verkar fullt ut så det blir nog en kompensation av att ditt blodsocker sakta går upp när du slutar träna och insulinet du tagit börjar verka.
Jag tror dock att jag kanske skulle sänka tiden på basaldosen lite. Vet inte under hur lång tid du tar den minskade basaldosen. Jag brukar starta ca 1,5-1 timme innan passets början och sen försöka att få den att sluta ca 1 timme innan jag kommer hem. Det har fungerat för mig. Vet inte hur mycket du äter heller för 3,5 är ju ganska lågt och det i sig kan ge en rekyl i blodsockret så det vill gå upp, i alla fall för mig.
Jag är dock ingen läkare så jag skriver bara efter mina egna erfarenheter.

Mvh
Per