söndag 24 september 2017

Aurora 17

Idag blev det en tripp till Gärdet för att se på Försvarsmaktens militärträning Aurora 17. Var en riktigt cool tillställning där man fick se mycket av Försvarsmaktens utrustning och hur de tränar med den.
Bland det bästa var ändå luftlandsättningen med deras Sikorsky UH-60 Black Hawks, det är riktigt grymma helikoptrar med 2 stycken 1890 hästars General Electric motorer och en toppfart på 294 km/h

Skulle inte tacka nej till att få flyga med en sån.

Oskar hitta en massa roliga bandvagnar och en stor luftvärnskanon tror jag att det var.

Man fick ju gå in och provsitta de flesta maskinerna också. Alltid intressant och se hur de ser ut.

Huvudattraktionen var ju ändå JAS 39 Gripen E. En cool liten maskin på bara 14,1 meter lång och ett vingspan på 8,4 meter och en höjd på 4,1 m och väger in på lätta 6800 kg. Den gör ändå 2204km/h och är väldigt allsidig då den kan lasta både air to air, air to ground och air to ship missiler.

Det gjordes en liten uppvisning med en JAS som flög över Gärdet. Den var dock väldigt medioker. Jag förstår att de inte kan lågflyga i hög fart över tättbebyggt område. Men de kunde ju åtminstånde göra någon typ av manöver som kräver mer en ett positivt eller negativt G eller ta ett gäng och flyga i formation så man får se lite av manöverbarheten i dem. Nu flög den bara förbi och gjorde en liten svag vink med vingen.

Nä tacka vet jag Blue Angels med deras F/A18 Hornet där snackar vi grymt tighta formationer i riktigt många G.
Jag skulle ge vad som helst för att få flyga med dem. Vilken dröm det skulle vara.



2 kommentarer:

Fredrik sa...

Blue Angels videon är helt fantastisk.
Som närmast är de sex tum från varann :)

/Fredrik

Per Kumlin sa...

Ja den är riktigt grym. Att de kan hålla en sån tight formation i de hastigheterna och de svängarna är helt otroligt.