måndag 1 augusti 2016

Delad start för dam och herrelit är det bra eller dåligt på långloppen?

I helgen som kommer är det återigen dags för en deltävling i Långloopscupen i form av Finnmarksturen som är den 7:e i ordningen.
I ett par år så har vissa av deltävlingarna haft separat start av dam och herreliten. Mycket av det har nog mynnat ut ifrån alla diskussioner om trängseln som har varit vid mål när dameliten kommer.
Frammförallt på Cykelvasan där det har blivit lite tight i spurten.

Mycket har då klagats på att dameliten har kommit samtidigt som herrelit/motion och då blivit utmanövreade av vissa herrar i närheten som också krigar om sina positioner dock lite längre bak än damerna.

Så nu har damerna fått separat start på visa tävlingar. Jag undrar bara om det verkligen löste problemet eller faktiskt bara blev värre och tråkigare?

Om jag skulle sätta mig in i samma situation så skulle jag tycka det var väldigt tråkigt som det är nu. Oftast får damerna starta bara 10-20 minuter innan vi herrar startar.
Tyvärr är det kanske bara 10-20 stycken som kör vilket är väldigt synd. Det är väldigt få som kör och det är väldigt stor spridning på de som kör vilket gör att man hamnar ensam ganska fort.
Det skulle jag personligen tycka vara ganska tråkigt att cykla runt själv i typ 7 mil då skulle jag lika gärna kunna cykla hemma.

Efter ca en timmes körning så kommer 500 testoteronstina herrcyklister i 150 och skall köra om vilket jag heller inte skulle tycka vara så kul om jag var kvinna.
Jag menar det kan bli minst lika trångt där som i spurten vid mål bara att nu kanske det är på en smal stig och inte på en bredd spurtraka.

Det leder mig till det andra problemet som det har klagats på. Att damerna tar hjälp av oss herrar för att hålla farten när det är gemensam start. Dameliten längst fram kan ofta komma med i en bra grupp där som kanske inte de långsammare har lika stor chans till att göra. En del har kompisar som också kan hjälpa till med dragjobbet lite.

Nu när det är delad start så har jag känslan av att det kan bli samma problematik i alla fall då vi herrar, i alla fall de snabbaste nästan alltid har kommit ikapp alla damer.
Då får de som blir ikappåkta först kanske större skans att hänga på och få större fördel en de bakom.
Sen kan det ändå bli problem i spurten om än inte i lika stor utsträckning.

Många damer jag har pratat med tycker det var roligare med gemensam start. Själv skulle jag personligen tycka det blev ganska ensamt med separat start och antagligen inte så kul att bli omkörd av en hord män efter en timme heller.

Jag som också är skapligt teknisk och har en relativt bra spurt men inte är så stark överlag kan tycka att det hör till sporten att kunna placera sig och välja rätt spår inför en spurt oberoende om det är damer eller herrar framför.

Vet inte hur ni andra damer tänker men det skulle vara kul och veta om det har blivit någon förbättring eller försämring med separat start enligt erat tävlande?

Nu ska jag själv ladda inför Finnmarksturen och hoppas på att jag har skapliga ben till helgen.

1 kommentar:

Maria sa...

Hej Per! Intressanta tankar. Dock håller jag inte riktigt med, men i mycket handlar det nog om högst personliga preferenser. Jag skulle påstå att jag ligger runt topp 10 av tjejerna, och då jag körde Långa Lugnet var det (nästan) bara en positiv upplevelse med egen start. Visst är det större chans/risk att man får cykla stora delar ensam, fast för egen del tycker jag mest det är skönt! (Som sagt, personliga åsikter). Jag ogillar lite den taktikkörning som det blir att ligga med i klungor av killar och få draghjälp av dem, precis som du också nämner som "problem" med gemensam start. Att de snabbaste tjejerna skulle haka på de snabbaste killar som blåser förbi finns inte en sportslig om det inte är väldigt speciella förhållanden. Möjligen kan man lägga sig bakom de lite långsammare killar som ändå är snabba nog att ta sig ikapp och förbi, men det gäller ju då alla tjejer då de killar som passerar uppenbart är starkare än de tjejer som startade 30 min innan.

Så för egen del välkomnar jag denna nya startordning, känns mer rätt att alla får köra sitt eget race. Fast det kunde gärna få vara ännu lite mer tid mellan dam- och herrstart, för precis som du också nämner är det inte jättelattjo att vara i vägen för herreliten när de kommer ikapp, och det måste vara rätt jobbigt för dessa herrar också som inte bara har mig att passera... Kanske man skulle köra ordningen herrelit- damelit - övriga tävlingsklasser - motionsklasser? Inget upplägg blir perfekt för alla, men kul att man testar lite nytt så får man väl utvärdera för - och nackdelar efter säsong. Lycka till i morgon, vi ses nog i skogen, ropa högt när du vill förbi mig så håller jag mig åt sidan 😉
/Maria