lördag 1 januari 2011

Behöver hjälp av vallakung. Ytterliggare ett skidpass i Ågesta....

.... och ytterligare ett skidpass i fel väderlek för en newbee. Det här med valla verkar fan vara omöjligt ibland. Nu var det verkligen riktigt dåliga förhållanden också, runt 0:an och massa blött nysnö.
Tänkte att är det runt 0:an så körde jag på 4 lager SWIX V45 Violet Special och sen 2 lager V55 Red Special. Det var snorhalt men jag hade ändå massa snö under skidorna. Betyder det att V55 Red Special var för varmt och att jag skulle nöjt mig med några fler lager SWIX V45 Violet Special?

Nu hade jag inte så mycket mer med mig så jag drog på SWIX KR40 Corn Snow Klister. Det blev lite bättre grep men fortfarande halt och det kändes som glidet blev sämre för det hög nästan till ibland. Nu hade jag knappt någon snö under skidorna men som sagt det var fortfarande grymt halt. Att det var mjuk snö som gjorde att staven sjönk igenom i de branta backarna gjorde inte saken bättre.

Jag testade att dra på så gått jag kunde på 6km spåret men fick den kassa tiden på 28:23.
Hur kommer det sig att jag hade så taskigt fäste trots klister och att det inte satt så mycket snö under skidan? Är det någon skidkung som har något fint svar?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Har en bror som bor norröver, han har skidat i många år. Han skidar bara när det är mellan 5 och 10 minus, så slipper han valla om.
Jag gör som honom nuförtiden, v40 all the time, happy days!

Vid nollan kan man ju cykla :)

niklas sa...

nollan och nysnö är lurigt, det mest svårvallade föret om man vill ha fäste och glid, antingen staktränar man utan fästvalla, eller ruggar skidorna om man vill ha fäste, ska man valla får man ha hela arsenalen med fästvallor och klister och mixa och dona och får kanske ändå inte till det, mitt förslag vidd nollgradigt och nysnö, rugga fästytan med 100 sandpaper och smörj in med flytande silikon så det inte fryser på, går kanon kring noll och fallande snö lite lösa spår, men funkar inte på hårda isiga spår (fäster inte, då gäller klister) ej heller bra på kallare före(går tungt)

MIcke sa...

Vill du ha fäste kan du alltid få låna min röda supervalla :) Du ska ha skate-skidor också. Då slipper du alla sådana här problem.

Per Kumlin sa...

Tack för tipsen Niklas. Verkar inte helt lätt att valla runt 0:an känns som jag får cykla då istället;-)
Ha ha Micke ja den var det fan fäste i:)