Det var föreläsning om kost och idrott med typ 1 diabetes med Stig Mattsson, dietist och doktorand och Robin Bryntesson, elitskidåkare med många VM och världscup medaljer och som också har typ 1 diabetes.
Det gicks igenom hur man skulle äta före, under och efter träning och tävling. Det togs även upp hur man kan justera basal dosen före, under och efter tävling som jag har haft problem med.
Mycket av det hade jag redan testat och jag låg ungefär på de rekommenderade doserna för min vikt och hur jag tränar.
Det som jag inte tänkt på lika mycket var måltidsinsulinet innan tävling.
Jag har ju oftast blivit hög precis innan start men har fått sänka basaldossen 1,5 timme före start med 30-60 % för att inte bli låg efter start.
Tipset jag fick var att ta mer insulin till måltiden 3 timmar innan start för att sedan sänka basalen som jag gjort tidigare 1,5 timme innan start.
Har haft det i tankarna förut men då varit rädd för att jag skulle bli låg och då äta för att sen bli ännu högre innan start när nervositeten slår igång.
Sen var det insulinresistensen när levern börjar få slut på glykogen. Det har jag inte tänkt på så mycket. Men ibland har jag varit låg under natten och det kan göra att jag blir seg under race då levern har tömts och kroppen hällre vill gå på fett.
Blir man dessutom hög så kan det muskulöra glykosupptaget minska och det vill jag inte under race. Jag antar att det kan vara en av anledningarna till att det gott så segt för mig i år.
Blir en del att labba med här igen. Det som gör det så svårt är att det varierar så mycket för mig beroende på hur hårt jag kör och hur länge jag kör.
Men enligt Stig så var det bästa att försöka hålla blodsockret så jämt så möjligt och äta sina ca 60g kolhydrater i timmen och sen inte bry sig så mycket hur mycket jag ändra basaldossen. Har ju inte velat sänka den mer än 40-50 % förut då även kroppen behöver insulin för att kunna prestera på top.
Robin Bryntesson tog upp hur det var att tävla på långfärdsskidor på riktig elitnivå också. Riktigt intressant och höra.
Han har ju gott igenom många av de nittar jag har gott på också så jag är inte helt ensam.
Skönt att han kan bevisa att det går att prestera på top även om man har diabetes typ 1.
Jag har skrivit några fler inlägg om träning och diabetes som finns här.
Innan jag började med insulin pump och vad jag hade för problem då.
Här är ett inlägg efter första månaden med insulinpump och mina första intryck.
Och det här inlägget om mina erfarenheter ifrån Mallorca på hårt träningsläger med insulinpump
Och det här inlägget om mina erfarenheter ifrån Mallorca på hårt träningsläger med insulinpump
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar