tisdag 11 augusti 2020

Tragisk olycka i Järvsö Bikepark

När vi var i Järvsö så hade de stängt av banan Twist Twist.
Det är en röd bana som är ganska svår, speciellt om man inte kan hoppa. Den börjar med ett litet drop sen är det ganska många gaphopp där man måste ladda lite för att komma över. Den är inte svår teknisk med stenar och rötter utan det är bara att man måste våga stå på för att komma över gapen som kan göra ganska ont om man inte kommer över.

Nu var det en stackare som måste haft höjden av otur när han körde där.
Som vanligt när Aftonbladet skriver något så blir det nästan alltid en snyfthistoria.

Det är tragiskt att han slog sig så hårt och verkligen olyckligt. Konstigt att han fått så stora skador på huvudet då man måste ha integralhjälm för att få köra där.
Det enda droppet jag kommer ihåg är den är ifrån början av banan och den är inte speciellt hög.
Det är dessutom stora skyltar där det står att det är en röd bana med en massa hopp som kräver god teknik för att ta sig över.
Det är dessutom en delning till 4 banor där lite i uppförsbacke där det oftast står folk och väntar på att välja bana. 
Inte direkt att man tokladdar igenom där, speciellt inte om man inte kört banan förut.

Så när Aftonbladet skriver så här så blir det bara löjligt.
 Om de hade gått ut och skrivit på sin hemsida, att ”tyvärr har det skett två svåra olyckor här” så hade Alexander aldrig kört den här svåra leden. Han är ingen dumdristig person. Men han fick aldrig chansen att välja, säger Barbro Elfqvist”

Vadå fick inte chans att välja. Killen var 34 år och borde kunna läsa och är man så gammal så borde man ha någorlunda självinsikt för att känna av sinna begränsningar.

Att sen vilja polisanmäla Järvsö Bikepark så blir det ännu mer patetiskt.
Var tog eget ansvar vägen? Ska man bara skylla ifrån sig när något går åt helvete och försöka lägga ansvaret på någon annan.

Det känns lite skrämmande då det verkar mer kutymt   att skylla på någon annan när man själv gjort fel för att slippa stå för sina misstag. 

Hoppas killen läker ihop och kan fortsätta cykla. Och se till att reka banan nästa gång och läsa skyltarna om nu allt stämmer som står på Aftonbladet.

Själv blev det lite träning på Nickspåret ikväll.
Körde 2 varv varav 1,5 gick på fullgas.
Har kört den heldämpade mycket ett tag nu så nu var det dags att testa min hardtail Trek Procaliber igen.

Gick och få skapligt bra tid med den också trots att det är ganska tekniskt på Nickspåret.

Tror downhillåkandet har gjort mig lite mer avslappnad också när det är mycket stenar och rötter.
Tog dock inte det stora stendroppet idag. Den känns säkrare med heldämpat och dropperpost.
   

1 kommentar:

Björn sa...

Konstigt innlägg. Tror du "killen" blev intervjuad av Aftonbladet medan han låg i koma och läkarna kämpade för hans liv? Alexander dog, på vilket sätt tog han inte ansvar? Han gjorde aldrig något försök på att skylla från sig. Det fick han inte ens en möjlighet till, om han hade velat.

Att en annan kille låg förlamad efter att ha kraschat på samma ställe en vecka tidigare fick han aldrig reda på. Heller inte att hans olycka var den femte allvarliga olyckan på två veckor bara i Järvsö. Det stod det inte något om, och det gör det fortfarande inte.

Alexander älskade att cykla, och åkte till Järvsö för en trevlig helg tilsammans med ett par kompisar. Precis som många andra säkert sitter och planerar om nu. Det är självklart att man skall få ta del av information om olyckor, och kunna fatta beslut om cyklingen och risktagningen ut ifrån det.