onsdag 10 mars 2021

Diabetes läkarbesök och Covid vaccine

Idag träffade vi läkare och fick genomgång av Dexcom G6 som Emilia fick idag. Så nu slipper hon ta blodprov så det är riktigt skönt.
Det gicks igenom lite hur diabetes fungerar och hur olika insulin påverkar.
Något som var nytt som inte jag viste var att diabetes kunde vara ärftligt om man hade andra autoimmuna sjukdomar i släkten.
Vi skulle träffa dietisten idag också men de flesta hade fått Covid vaccination. Det var lite biverkningar som hög feber så hon var sjukskriven idag.
Alla som jobbar inom sjukvården ska få vaccinet nu så det har varit många som har fått vara borta en dag. Det har som tur var varit kortvarigt och gott över efter en dag med lite feberfrossa.

Vi fick ta en paus innan nästa genomgång med läkaren så vi han ta en promenad till Hagaparken.
Vi tog ett varv runt Haga Slottsgrund.



Emilia tyckte det var kul och klättra runt där men hon blev lite rädd att hon skulle gå vilse bland alla rummen där nere.




Något annat nytt vi fått lära oss som jag inte riktigt viste men hade räknat ut själv var att fett mat även gjorde att man behövde ta mer insulin.
Det som har varit känt sen förut som läkarna också nämt är att blodsockret åker upp väldigt sent upp till flera timmar efter att man har ätit.
Det som ingen har sagt när jag frågat förut är att det krävs mycket mer insulin upp till dubbla dossen när man käkar fett mat.

Jag har än inte fått någon formel för det men det verkar starta vid 20 g fett och det är ju ganska många maträtter som har det i sig.
Ska se om jag kan få tag på någon läkare som har bra koll på det området, verkar som det är ganska nytt påfinner då ingen nämt det förut.
Själv har jag ju märkt av det så fort jag ätit någon lax buffé eller dragit i mig en pizza. Har ju dock inte vetat exakt hur mycket mer insulin som behövs.

Har hunnit med lite träning idag också.
Blev 8 stycken 5 minuters intervaller på 95% av FTP med 1 minuts vila emellan. 



Var lagom jobbigt och liga strax under FTP.

Inga kommentarer: